Categorieën
Uncategorized

Wat is kinderfysiotherapie?

En voor wie is het bedoeld? We leggen het uit in dit eenvoudige blog.


Wat is kinderfysiotherapie en voor wie is het?

Kinderfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op de motorische ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. Kinderen zijn geen kleine volwassenen – hun lichaam en ontwikkeling vragen om een andere benadering. Een kinderfysiotherapeut is speciaal opgeleid om te kijken naar de manier waarop een kind beweegt, speelt en zich motorisch ontwikkelt, en kan helpen wanneer hierin problemen optreden.

Voor wie is kinderfysiotherapie bedoeld?

Kinderfysiotherapie is geschikt voor baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners die moeite hebben met bewegen of motorische vaardigheden. Dit kunnen tijdelijke of langdurige problemen zijn. Enkele voorbeelden waarbij kinderfysiotherapie kan helpen:

Voor baby’s (0-2 jaar):

  • Voorkeurshouding of afplatting van het hoofdje
  • Huilbaby’s of onrustige baby’s
  • Achterstand in motorische mijlpalen zoals omrollen, kruipen of zitten
  • Spierspanning die te hoog of te laag is

Voor peuters en kleuters:

  • Onhandigheid of vaak vallen
  • Moeite met rennen, springen of klimmen
  • Problemen met evenwicht of coördinatie
  • Achterstand in grove of fijne motoriek (bijvoorbeeld knippen, kleuren of bouwen)

Voor schoolgaande kinderen en tieners:

  • Houdingsproblemen of rugklachten
  • Moeite met gym of sport
  • Vermoeidheid of weinig uithoudingsvermogen
  • Schrijfproblemen of moeite met fijne motoriek

Hoe werkt kinderfysiotherapie?

De kinderfysiotherapeut begint altijd met een intake en observatie. Vaak gebeurt dit spelenderwijs, zodat het kind zich op zijn gemak voelt. Op basis van de bevindingen stelt de therapeut een behandelplan op, afgestemd op het kind en de hulpvraag van ouders of school.

De behandeling bestaat vaak uit speelse oefeningen, motorische spelletjes en praktische tips voor thuis of op school. Het doel is om het kind sterker, zelfverzekerder en vaardiger te maken in zijn bewegingen.

Ouders en samenwerking

Een belangrijk onderdeel van kinderfysiotherapie is de samenwerking met ouders, verzorgers, leerkrachten en soms andere zorgverleners. Zo wordt er niet alleen in de behandelkamer gewerkt aan verbetering, maar ook thuis en op school.

Vergoeding

Kinderfysiotherapie wordt vaak (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderen hebben in Nederland recht op 18 behandelingen per jaar zonder eigen risico.


Conclusie

Kinderfysiotherapie helpt kinderen om zich optimaal te ontwikkelen op motorisch gebied. Of het nu gaat om een baby met een voorkeurshouding, een peuter die veel valt of een kind met schrijfproblemen: een kinderfysiotherapeut kijkt met een deskundige en kindvriendelijke blik naar wat er nodig is om bewegen weer leuk en vanzelfsprekend te maken.

Ben jij opzoek naar een een kinderfysiotherapeut in Baarn? Kijk eens naar de kinderfysio Baarn van Kind en Zo. Zij hebben een uitgebreid en specialistisch team met zeer veel ervaring.